In september start ik met twee nieuwe reeksen bio-energetica. De bekende op dinsdagavond van 20u00 tot 22u00 in Kiné Consult op de Ottergemsesteenweg in Gent.  En op 11 september start ik voor het eerst ook een aangepaste reeks voor mama’s ( of anderen) met veel stress/vermoeidheid, mensen met burn-out ( of aan de rand van) en cvs (achtige verschijnselen). Die reeks gaat door op woensdagmorgen van 9u30 tot 11u00 in Vormingscentrum Polariteit in Sint-Amandsberg.en zal ook iets zachter zijn.  

 

Reeks van 10 avondlessen bio-energetica 

Hierin gaan we de spanningen in ons lichaam verkennen en leren kennen, terug gaan voelen waar ze mee te maken hebben in plaats van de emoties en gevoelens die ermee verbonden zijn onderdrukken en vastzetten. We gaan er aandacht aan geven, zonder oordeel, waarnemen en gewaar zijn. Daarna gebruiken we beweging, onze ademhaling en expressie om die spanningen los te maken en te verlichten. Op dat moment gaat onze (levens) energie terug stromen en opent de weg van heel wat nieuwe mogelijkheden van ‘zijn’ zich. Meer in overeenstemming met wat ons goed doet en rust geeft in plaats van het gepieker in ons hoofd en de stress in ons lijf.

In iedere sessie hebben we eerst aandacht voor het hele lichaam waarbij we onze energie gaan opladen en gaan voelen. Daarna volgt per week een stukje werk rond een bepaald lichaamsdeel en de thema’s die daarmee verbonden zijn.

Hierbij alvast even de thema’s per week :

Dinsdag 10 september: een eerste verkenning van het lichaam. Waar zit de spanning bij jou? Die gaan voelen en een eerste stap zetten in het leren loswerken er van!

Dinsdag 17 september: aanleren van een reeks oefeningen die je ook thuis kan doen om het heilzame effect van bio-energetica in je leven te integreren samen met wat basis houdingen als vibratie-houdingen waarbij je kan leren ontspannen in de spanning, chaotisch ademen wat zuiverend werkt voor je lichaam, leren opladen en ontladen en contact maken met je energie- en gevoelsstroom, …

Op dinsdag 24 september richten we daarna onze aandacht naar onze voeten en benen. Onze voeten, de eerste schokdempers van ons lichaam die mee onze veerkracht bepalen en die ons dag in dag uit dragen. De manier waarop we onze voeten gebruiken voor steun en evenwicht is een goede indicator voor onze stabiliteit, onze ge-aard-heid. Daarna werken we wat met de benen, onze basis, ons fundament dat ervoor zorgt dat we op onze eigen benen kunnen staan en onze plaats kunnen innemen in de wereld, letterlijk en figuurlijk. Deze sessie is uiterst geschikt voor al wie meer wil leren aarden of gronden, de grond onder zijn of haar voeten wil terugvinden.

Op dinsdag 1 oktober gaan we verder met de benen maar deze keer ligt de focus meer op het ontladende, expressieve werk en gaan we er ook onze stem meer bij gebruiken. Omdat we als we klein waren heel veel braaf, stil en flink moesten zijn, bouwen we veel spanning op rond onze keel die letterlijk werd dichtgesnoerd. We leerden op onze tanden bijten en zijn verleerd om ons gevoel te uiten. In de bio-energetica leren we ook onszelf weer expressief te uiten, zowel in beweging als in stemgeluid.

Dinsdag 8 oktober gaat onze focus uit naar het bekken. De scharnier tussen onder en boven maar ook de plaats waar het leven ontstaat en uit geboren wordt. Waar we onze creativiteit en levenslust kunnen voelen als het niet vast zit. Dat er veel spanning in ons bekken zit, is niet verwonderlijk als we kijken naar alle taboe’s rond sexualiteit en de te vroege of strenge zindelijkheidstraining waarbij we spanning hebben ontwikkeld rond genitaliën en de billen. Vaak heeft dit invloed op hoe we kunnen geven en nemen, controle willen houden of kunnen loslaten. En waardoor onze vitaliteit en sexualiteit worden beknot. Een sessie voor wie meer levendigheid en verbondenheid in zijn of haar leven wil ervaren.

Dinsdag 15 oktober gaan we contact nemen met onze romp die vooral verbonden is met onze ademhaling. Chronische spierspanning in onze buik, middenrif en borstkas beperkt vaak onze ademhaling en daarmee onze vitale energie. Bij stress hebben mensen vaak last van de darmen omdat veel impulsen vanuit de buik onderdrukt worden. En dan moeten we ook onze borst inklemmen zodat die impulsen en gevoelens niet naar buiten stromen wanneer we dat niet willen en zo krijgen we contractie rond ons middenrif en hart. Voor al wie meer zuurstof naar al zijn of haar cellen wil leren brengen en terug contact wil maken met het hart en emoties.

Dinsdag 22 oktober gaan we voelen hoe het met onze schouders gesteld is. We trekken onze schouders op als we bang zijn of laten ze juist hangen als we te veel verantwoordelijkheid op ons nemen. En als door die spanning onze gevoelsstroom onderbroken wordt hoe kunnen we dan uitreiken, geven of ontvangen via onze armen. We gaan contact maken met zowel de agressieve energie van kwaadheid, spijt en bitterheid die vooral bevroren worden in de bovenrug.

Dinsdag 29 oktober gaan we de energie in onze armen verder exploreren en dan vooral die die te maken heeft met de zachtere gevoelens van liefde, strelen en uitreiken die vooral geuit worden via de armen en handen.

Dinsdag 5 november tenslotte gaan we vooral rond de nek en het gezicht werken. Dat deel van onszelf waarmee we ons aan de wereld tonen. Is dat de uitdrukking van hoe wij ons echt voelen of is het een soort masker geworden waarmee wij tonen wat we denken dat de ander wil zien. Als je jezelf in een masker (moet) wringen dan ontstaat er vaak veel spanning in de keel, mond en ogen. De nek is dan weer de bemiddelaar tussen ons hoofd en ons lichaam, tussen denken en voelen. Is er evenwicht tussen het denken en voelen of is er één die de overhand neemt en wordt het andere onderdrukt. Kunnen we ons gevoel in onze communicatie laten spreken of zijn we gewoon van op onze tanden te bijten?

Dinsdag 12 november In deze sessie hebben we aandacht voor het hele lichaam. Een sessie waarin we onze energie totaal gaan activeren & mobiliseren zodat we ons bruisend en levendig voelen.

De prijs voor de reeks is 200€ voor 10 lessen van 2 uur , huur zaal & BTW inbegrepen. Er zijn al enkele inschrijvingen dus als je er wil bij zijn, wil ik je vragen het bedrag over te schrijven op BE44 4459 6922 2145 om je van een plaatsje te verzekeren. Twijfel je nog dan staan de eerste 3 sessies open om los te komen proberen , zolang de reeks niet volzet is. In dat geval betaal je 20€ voor één les.

 

 

Nieuwe reeks voor stress en burn-out op woensdagmorgen 

Omdat ik na jaren bio-energetica lessen te geven, gemerkt heb dat de avondlessen voor mensen met burn-out en andere stress en vermoeidheidsgerelateerde klachten enerzijds te laat op de avond zijn en anderzijds ook iets te veel energie vragen ( die je vaak niet hebt),  heb ik besloten op 11 september een nieuwe reeks te starten op woensdagmorgen waarin ik tegemoet kom aan hun wensen. Deze gaat door in de zaal van Polariteit, Verkortingsstraat 55, 9040 Sint-Amandsberg. 

Ik blijf er immers van overtuigd dat bio-energetica ook en zeker voor deze klachten een prachtige methode is. Bio-energetica helpt om de energie die bevroren is en vastzit in het lichaam los te maken. 

Bij langdurige stress en burn-out is het immers ons lichaam dat aangeeft dat het niet langer zo verder kan. Ons energiepeil staat op een laag pitje en we hebben te maken met allerlei spanningen in ons lijf die zorgen voor een heleboel klachten gaande van migraine, maag- en darmproblemen tot chronische vermoeidheid en uiteindelijk fibryomalgie.

Het is dus zeer belangrijk om ook ons lichaam te gaan inzetten bij het herstel. Daarbij is het enerzijds nodig om onze energie terug te gaan mobiliseren maar anderzijds ook belangrijk om te leren ontspannen en rust nemen.

Daarom ga ik deze twee elementen integreren in één reeks.  Daarbij gaan we enerzijds in beweging komen, onze adem activeren en leren expressie geven. Anderzijds gaan we ook ontspanningsoefeningen doen en geleide meditaties en visualisaties om een gevoel van rust en ontspanning te stimuleren.

In deze reeks zullen een heleboel thema’s aan bod komen die er voor gezorgd hebben dat we teveel vanuit ons hoofd zijn gaan leven en het contact met ons lichaam zijn kwijtgeraakt.  Ik denk daarbij aan :

 

  • Ademen: bij langdurige stress/burn-out schiet onze adem er vaak bij tekort, we hebben zo geleerd om op onze tanden te bijten en onze gevoelens in te slikken dat onze borstkas en onze keel worden ingesnoerd en we steeds minder lucht en zuurstof opnemen om ons lichaam van de nodige brandstof te voorzien.

 

  • Expressie geven: aansluitend bij bovenstaande: uiting geven aan hoe we ons écht voelen. Er is ons zo geleerd dat we flink, braaf, sterk, … moeten zijn dat we lachen als we pijn hebben, dat we ons kwaad maken als we verdriet hebben,  of dat we gelijk welk gevoel angstvallig proberen te verbergen en zelfs geen geluid over onze lippen krijgen,… Hoe zou het zijn om echt uit te spreken wat er bij ons leeft …

 

  • Aarding / grondig:   een stevige basis bij jezelf vinden, stevig in je schoenen of liever je eigen benen gaan staan, je eigen plaats vinden en innemen in deze wereld.

 

  • Grenzen: we zijn verleerd van onze eigen grenzen aan te voelen en wanneer we dat wel doen, durven we ze niet aan te geven uit schrik om afgewezen te worden. Als je in je lichaam kan voelen hoe het is om grenzen aan te geven, verschuift er vaak iets waardoor dit makkelijker wordt.

 

  • Ontspanning en rust nemen: we hebben het gevoel dat we vanalles ‘ moeten’ en dat het fout zal gaan als we al die dingen niet doen. Ons hoofd blijft ons vertellen dat er vanalles ‘moet’ gebeuren. We kunnen of durven ons niet overgeven aan rust en gewoon ‘zijn’.

 

  • Uitreiken: we durven geen hulp te vragen of kunnen die moeilijk aanvaarden. We hebben dan het gevoel dat we zwak zijn,  afhankelijk zijn of hebben schrik dat onze vraag niet zal beantwoord worden en dat dat te pijnlijk is om mee om te gaan. Maar zo ontnemen we onszelf elke kans om ondersteund en geholpen te worden.

 

  • Ik en de ander: vaak zijn we zo bezig met het zorgen voor en ‘pleasen’ van de ander dat we er zelf helemaal bij verdwijnen. Maar hoe zit het met jouw eigen verlangens, behoeftes, waarden en passies. Hoeveel ruimte krijgen die en hoe zou het zijn daar wat meer naar te gaan leven …

 

Dus voor al wie zin heeft om op woensdagmorgen geactiveerd en gemobiliseerd te worden en daarnaast geïnspireerd om op een andere manier naar zichzelf en bepaalde patronen te kijken, ze te gaan voelen en te transformeren, wees welgekomen !

 

De prijs voor de reeks is 200€ voor 10 lessen , huur zaal & BTW inbegrepen. Er zijn al enkele inschrijvingen dus als je er wil bij zijn, wil ik je vragen het bedrag over te schrijven op BE44 4459 6922 2145 om je van een plaatsje te verzekeren. Twijfel je nog dan staan de eerste 3 sessies open om los te komen proberen , zolang de reeks niet volzet is. In dat geval betaal je 20€ voor één les.